De ‘log home builder training’, werken met een kettingzaag én mijn eigen kajak!

Op woensdagochtend reed ik met Michael en Marco naar de yard – het was tijd voor de ‘log home builder training’. Iedere woensdagmorgen is er een safety meeting met iedereen die op de yard werkt; je krijgt dan uitleg over hoe je moet handelen op hoogtes, wanneer je, je helm moet dragen, waar je op moet letten als de kraan werkt, hoe je moet handelen wanneer er iemand gewond is, wanneer de kans op brand aanwezig is, etc. etc. Al met al iedere keer héél veel herhaling en nieuwe informatie voor op de vroege morgen! Ik had natuurlijk al eerder een rondleiding gekregen, maar die ochtend kreeg ik een langere, uitgebreidere versie. Mijn leidinggevende heet Micah en werkt al bijna 25 jaar voor het bedrijf!

Daarna stond de uitleg over de kettingzaag op de planning. Ik kreeg mijn gereedschap mee en ook de kleding die nodig is om een kettingzaag te gebruiken – een broek én een bril. Eerst werd er uitgelegd hoe de kettingzaag werkt en wat er allemaal nodig is om ‘m daadwerkelijk te gebruiken. Vervolgens kreeg ik te horen hoe de olie moet worden ververst, hoe de ketting moet worden vervangen, hoe de ketting moet worden geslepen, hoe de benzine wordt bijgevuld én dat het onwijs belangrijk is dat je de kettingzaag te allen tijde schoonmaakt en ook schoonhoudt.

We startten met makkelijke cuts in kleine logs, zodat we gevoel kregen bij het gebruik van een kettingzaag. Ook werd uitgelegd wat een kickback is en wat er dan precies gebeurt – de punt van de kettingzaag zet je dan in de log en vervolgens haal je ‘m naar boven. De zaag krijgt dan een enorme klap en dat zorgt ervoor dat de ketting letterlijk naar je hoofd wil schieten. Micah deed het voor en ik vond het nogal heftig, maar hij zei mij dat ik het gewoon tien keer moest doen om het écht door te hebben en aan te kunnen voelen. Zo gezegd, zo gedaan en gelukkig overleefde ik de tien keer. Heel bijzonder om in het echt te werken met een kettingzaag. Dat het gevaarlijk was wist ik wel, maar dat het zoveel indruk zou maken…

Er waren drie logs voor mij klaargelegd om een bank van te maken. Heel gaaf, maar ook heel veel werk! Toen ik wilde starten kwam Andy naar mij toe om te vertellen dat ik naar een andere locatie moest gaan om Ken en Richard te helpen bij een klant. Ook zei hij dat dit écht een taak was die alleen ik kon doen, omdat ik bepaalde technieken beheers waar niemand anders hier over beschikt, en dus moest ik er heel snel naartoe. Tja, lekker is dat! Ben je net lekker bezig, moet je, je werk laten liggen en door naar een heel ander project… Eenmaal daar aangekomen bleek al snel dat ze mij wel echt nodig hadden, want zelf waren ze er echt niet uitgekomen. Uiteindelijk ben ik daar toen woensdag en donderdag geweest, heb ik die vrijdag geleerd hoe ik een badkamer moet betegelen (niet gek om te weten) én heb ik ’s avonds, samen met Adrian, in de avonduren een vloer gelegd voor cash! Dat was een project voor 40 dollar per uur, niet slecht toch?

Diezelfde middag spotte ik een kajak op het internet en dat kwam goed uit, want ik wilde er graag eentje om te kunnen vissen op de meren en gewoon om lekker op het water te kunnen zijn in mijn vrije tijd. Dat weekend kocht ik dus mijn eigen kajak én heb ik nog gewerkt bij Adrian thuis. Er moest een hek gestained worden! Ook dat kan ik wel als meubelmaker, dus vroeg hij mij om te helpen voor cash per uur.

Zondags kreeg ik Michael’s mountainbike mee en ben ik samen met Marco wezen mountainbiken. Ik vroeg Michaels fiets mee, want uiteindelijk wil ik die zelf ook gaan kopen: een heel gave Enduro bike waarmee je door de bossen kan scheuren en ook hard downhill mee kunt gaan. Precies goed, dus! Over de prijs vertel ik bewust niet. Laten we het er maar gewoon op houden dat je maar één keer leeft! Die middag zijn we richting Wilson Creek gegaan – een beetje downhill, een stuk omhoog en door de bossen, om uiteindelijk bij een té gave waterval uit te komen. Nee, niet zomaar een waterval, een huge waterval! Er was helemaal niemand en het water was zó helderblauw dat we het gewoon konden drinken. Heerlijk! Hierna reden we door naar Roberts Creek; een downhill park waar je eerst zo’n twintig minuten met de auto omhoog moet rijden, om vervolgens op de mountainbike naar beneden te crossen over stenen, jumps, wortels van de bomen en ook door gave bochten. Ja, toen werd mijn gevoel bevestigd: ik moet en zal óók deze mountainbike kopen!

’s Avonds zijn Marco en ik in de kajak wezen vissen op Wormy Lake. Het is zo’n heerlijk gevoel om je eigen kajak te hebben lekker rond te dobberen met een hengel in je hand! Vaak zijn er één of twee bevers aan het zwemmen in dit meer en ook deze keer verscheen er eentje. Ik was bijna op een meter afstand van de bever en gelukkig had hij mij niet in de gaten, omdat ‘ie té druk was met het opeten van een vis. Als het goed is hebben jullie ‘m zien zwemmen op Facebook! Die avond hebben we in totaal zeven vissen gevangen en hebben we deze ook lekker mee naar huis genomen om op de BBQ te leggen. Geloof mij, er is niets lekkerder dan je eigen vis te vangen, deze op de BBQ te leggen en vervolgens op te eten!

Maandag was het weer tijd voor de log homes training. Ik ontving mijn laatste uitleg en toen kon ik écht van start. Ik heb een grote tafel gemaakt en ook een grote buitenbank – ik begon met de onderkant van de tafels en de zitting van de bank en ik leerde hoe je een log moet aftekenen. Best een klus, want alles is rond, met knoesten, kraters en veel schuine vlakken. Je kan dus niet zomaar even een rechte lijn trekken en dan de kettingzaag erin zetten… Gelukkig leren ze mij de technieken om de log af te kunnen tekenen met potlood en wanneer je dat hebt gedaan, zet je de laatste lijnen met een ink line. Een ink line is meestal oranje van kleur en dus goed zichtbaar wanneer je met de kettingzaag door de boomstam heengaat. De kunst is om zo dicht mogelijk bij de lijn te zagen, zodat je uiteindelijk minder hoeft te brushen (brushen is het schaven van het hout met de kettingzaag). Hoe meer ruimte je overhoudt naast de lijn, hoe langer en intensiever je bezig bent. Dat wil je natuurlijk voorkomen, omdat die kettingzaag iedere minuut zwaarder lijkt te worden. Wanneer je onder de lijn komt, maak je een grote fout en kan de log eigenlijk gewoon worden weggegooid. Denk hierbij aan het feit dat één log rond de vier- tot vijfduizend dollar kost!

Na het maken van de slab (dat wat ontstaat wanneer je de log hebt doorgezaagd) en het brushen met de kettingzaag om dichter bij de lijn te komen, ga je schaven met de grote schaaf. Ik moet zeggen dat ik altijd heb gedacht dat mijn Festool schaaf in Nederland groot genoeg is, maar de schaven hier zijn hier minimaal vijf keer zo groot en vijf keer zo zwaar! Ook hier is het heel belangrijk dat je heel precies en perfect werkt. Want, wanneer je dat niet doet, is je log niet recht en kan je later in het proces je verbindingen niet goed maken. Je schaaft net zolang tot je het midden van de oranje lijn nog ziet, dan maak je de log helemaal recht en doe je een dubbele check met je liniaal. Er mogen namelijk echt geen hobbels en bobbels in het hout zitten! Wanneer dat allemaal goed is, is de eerste slab voltooid. Toen ik dat onder de knie had, heeft Michael mij uitgelegd hoe ik de kopse kant van de log afteken, afzaag en mooi recht schaaf zodat er een vlakke en gladde kant ontstaat. Natuurlijk moet ook dit perfect en precies gebeuren, anders krijg je later weer problemen met aftekenen midden in de log en ook dan passen je verbindingen niet meer…

Donderdag was Amos degene die mij een project uitlegde. Samen met hem en ons team waren wij verantwoordelijk voor het resultaat. Het was mijn taak om de tekeningen te bekijken en om deze, zo goed als, uit mijn hoofd te leren. Het was dus aan mij om te vertellen waar alles moest komen te staan. Amos en ik pakten samen de lay-out aan (alles aftekenen op het project) en wéér mochten er geen fouten worden gemaakt. Aan het einde van de dag kreeg ik de tekeningen zelfs mee naar huis om deze gedurende het weekend te bestuderen!

Dat weekend ben ik met Adrian, Michael, Michael 2.0 en Alessio naar Squamisch gereden om daar te gaan kamperen. We vonden een mooie camping en hadden onze eigen afgelegen plek zodat we geen overlast zouden veroorzaken en een groot kampvuur konden maken. Dit was namelijk het laatste weekend dat het mocht, omdat er heel binnenkort een fire restriction komt – dit betekent geen kampvuren meer, omdat de kans op bosbranden groter wordt door de hitte. De volgende dag zijn we de hele dag naar Vancouver geweest, hebben we een speciale gereedschapswinkel, Lee Valley, bezocht (ik werd helemaal gek in die winkel, wát een mooi spul!) en vervolgens zijn we naar een klein eiland (Greenvale) in de buurt gereden om lekker te eten. In de avond reden we naar Stanley Park (een heel groot park middenin de stad) om daar weer wat te eten en toen zijn we naar een hele grote club geweest. Rond 04.00 uur zijn we weer teruggereden naar de camping en ra, ra, ra wie de bob was… Je raadt het vast al! En die drie gasten? Die slapen al vijf minuten nadat ik de motor startte!

Zondag zijn we naar een pretpark geweest en vervolgens reden we weer terug naar de ferry. Even tijd om op te laden voor de aankomende week, er komt namelijk weer een nieuw, uitdagend project aan – project gluelamp!

3 gedachten over “De ‘log home builder training’, werken met een kettingzaag én mijn eigen kajak!”

  1. Wederom een geweldig verhaal Koen! Volgens mij heb je inmiddels meer dan je draai gevonden daar in Canada. Fantastisch hoor! Ik droom een beetje met je mee en kijk uit naar het vervolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *