Schieten met een HILTI shotgun, een double diamond hike van 22km én mijn verjaardag

Na het gluelamp project te hebben afgerond, besloot ik een tijdje op deze worksight te blijven werken en mij meer te focussen op het timmerwerk. Door mijn baan als meubelmaker ben ik natuurlijk gewend om heel precies te werken, dus het leek mij een mooi moment om die kennis en ervaring toe te passen gedurende dit project. We werken met een goede crew die bestaat uit vier man – Ken (onze leidinggevende), Paul, Zee en ik. Vier man kan je goed gebruiken, want er moesten veel dingen worden voorbereid voordat de ramen in de rails konden worden geklikt. Maar, eerst lag de focus op het dak. Het dak was namelijk nog niet waterdicht en moest dus hoognodig worden geseald. Voordat de roofer dit zou fixen, moesten we het dak eerst aftimmeren en daarna soffed (een rand als aftimmering van het dak wat de zichtzijde is) toepassen. Doordat het een plat dak is, vroeg de roofer ons om de railing op de soffed te nailen, want anders zou hij het dak niet dichtmaken. Ja, in Canada zijn er strenge regels die moeten worden opgevolgd. Helemaal wanneer je op hoge hoogtes werkt.

Na de voorbereidingen op het dak, zijn we druk aan de slag gegaan met de steal beams rond het huis. Het huis moet natuurlijk goed worden geïsoleerd en dat ging de foam guy voor ons doen. In Nederland zie je het niet veel, maar in Canada gebruiken ze heel veel foam spray – dit geeft namelijk een goede sealing in een houten huis. De foam guy kwam met een enorme bus en een paar liter chemische tonnen foam aan en heeft vervolgens alle steal beams aan de binnen- en buitenkant én de binnenkant van het dak volgespoten. Die foam wordt kneiterhard en zet gigantisch uit, waardoor het uiteindelijk goed sluit. De buitenkant van de steal beams hebben wij voor hem voorbereid met een HILTI shotgun. Met zo’n gun schiet je met kruit een enorme stalen spijker door het hout in de steal beam. Welke jongen wil er nou niet met een wapen schieten tijdens werktijd? In Nederland moet je zelfs een wapenvergunning hebben om dit te mogen doen!

De afgelopen weken zijn we bezig geweest met de binnenkant van het huis. We moest een drop sealing (verlaagd plafond) timmeren en vervolgens zijn we aan de slag gegaan met het timmeren van de binnenmuren. Hier keek ik al een tijdje naar uit, want daar leer je namelijk heel veel van. Ken had allemaal trucjes waardoor je sneller en beter een binnenmuur kan timmeren en ook vertelde hij wat je het beste kan doen om het zo perfect mogelijk af te leveren. Met z’n vieren wilden we natuurlijk voor goud gaan en ik deed dan ook netjes wat Ken mij vroeg. Om die muren in elkaar te zetten, werkten we met enorme nailguns van ongeveer 3 inch (8 centimeter) lang. Je gebruikt ze op luchtdruk en doet er alles aan om de nail terecht te laten komen in het hout en nérgens anders.

Hier werken alle carpenters met inches in plaats van centimeters. Even wennen! Maar er is geen beter manier om dit te leren dan op de worksight! Kan ik het over een tijdje ook goed toepassen wanneer ik aan de slag ga met de loghomes! Ik kan blijven praten over het timmeren, want dat is nu eenmaal wat ik het allerliefste doe. Het werken met je handen, het bewerken van het hout en zelfs de geur van de diverse houtsoorten vind ik het allermooiste wat er is. Goed, nu dan maar even door naar mijn avonturen in de weekenden.

In het eerste weekend kwamen er vrienden van Zee, twee meiden en een jongen, over uit Tsjechië. Ze verbleven bij ons in de tuin en die avond hebben we met zijn allen ge-BBQed op de veranda. Goed eten was belangrijk, want de volgende dag stond er een zware hike van 17 km op de planning – de berg MT Elphinstone in Gibsons ligt 10 minuten bij ons huis vandaan. We vertrokken om 08.00 uur en dit was de eerste hike die ik deed met mijn nieuwe bergschoenen aan. Na twee uur te hebben gelopen had ik al een aantal enorme blaren op mijn enkels. Gelukkig had ik mijn hardloopschoenen ook bij me en toen ik die eenmaal aan had, ging ik natuurlijk als een malle.

Het was lang geleden dat ik zó’n lange hike had gedaan, dus het was wel weer even doorbijten. Het laatste gedeelte hebben we zelfs onze handen moeten gebruiken om naar boven te komen zó steil was het. Eenmaal op de top aangekomen was het alle moeite gelukkig meer dan waard. We zagen ons huis in de verte, overal bergtoppen met sneeuw en de zee. Op de top van de berg is een vlonder gebouwd waar je even kan bijkomen voordat je aan de terugtocht begint. Na een half uurtje op de vlonder te hebben gezeten zijn we weer naar beneden gegaan. Zee en ik lopend en de rest besloot te rennen. In totaal hebben we er zo’n zes uur over gedaan!!

Het tweede weekend ben ik met Zee met de ferry naar Horseshoe Bay gegaan. Je raadt het vast al; wij gingen weer hiken! Black Mountain was deze keer de berg die we zouden gaan beklimmen – een double diamond hike van ongeveer 22 km. Van tevoren had ik hiking sticks gekocht. Zee heeft deze altijd mee tijdens een hike en na het een keertje te hebben uitgeprobeerd moest ik deze natuurlijk ook hebben. De eerste kilometers liepen we door het bos, over grote boomstammen en kleine riviertjes. Naarmate we meer omhoogliepen, wandelden we over kleine stenen en uiteindelijk over rotsen. We zijn zelfs nog een slang tegengekomen en om ons heen hebben we eekhoorns gespot.

Gedurende de wandeling zijn we helemaal geen andere mensen tegengekomen. Pas eenmaal op de top werd het ‘drukker’. Je kan namelijk ook met de auto naar de top, maar dat is natuurlijk geen uitdaging voor ons… Vanaf de top zijn we over de berg naar een meer toegelopen waarin we hebben gezwommen, om vervolgens naar een skigebied te wandelen (waar nog een klein beetje sneeuw lag). Eenmaal aangekomen bij het eindpunt besloten we te liften naar de ferry – we stonden nog geen twee minuten langs de kant van de weg of werden al opgepikt en afgezet bij de ferry!

Het volgende weekend bestond Gibsons (mijn woonplaats hier in Canada) 50 jaar! Er waren optredens en ’s avonds was er vuurwerk waar we met 8 man naartoe zijn geweest. We bezochten een aantal kroegen, lekker joh die Icea Tea hier, en daarna zijn we met zijn allen naar ons huis gegaan om weer een gigantische BBQ te houden. De volgende dag ben ik met Zee, Marco en Adrian wezen mountainbiken in het Coast Gravity Park en die woensdag was ik jarig! Uiteraard heb ik die dag gewoon gewerkt en de jongens op mijn worksight getrakteerd op een ijs. Na werktijd ben ik met Zee langs de bakker gereden en heb ik een chocolade dreamcake gekocht. Je bent tenslotte maar één keer per jaar jarig… Die avond zijn we met alle collega’s richting de pub Blackfish gereden en hebben we daar allemaal de grootste burger op het menu besteld. Wanneer je jarig bent krijg je, je eten en drinken daar gratis, dus dat was natuurlijk mooi meegenomen! Na het eten hebben we nog een paar potjes gepooled en van Zee kreeg ik als cadeautje nog een MSR stove – een kleine gaspit die gemakkelijk mee te nemen is tijdens een hike en waar je dus lekker op kan koken!

Een gedachte over “Schieten met een HILTI shotgun, een double diamond hike van 22km én mijn verjaardag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *